• Bădiță & Pop

Despre circulația pe drumurile publice

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost modificată și completată de Ordonanța nr. 11/2019, al cărei text a fost publicat în Monitorul Oficial al României la data de 16 august 2019.

Astfel, prin noul act normativ, s-a stipulat că în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video. Aceleași prevederi sunt aplicabile conducătorului de tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare.


Pentru un termen de 60 de zile de la dată intrării în vigoare a modificărilor, poliția rutieră din cadrul Poliției Române a desfășurat activități de informare a participanților la trafic cu privire la noile interdicții instituite. În vechea reglementare a legii, șoferii erau sancționați numai dacă erau surprinși de politiștii rutieri că vorbeau la telefonul mobil fără a avea un dispozitiv de tip ''mâini libere''.


După această perioada de informare, realizată prin intermediul mai multor acțiuni specifice, cum ar fi comunicatele de presă și organizarea unor acțiuni specifice în trafic în mod direct, prin polițiștii rutieri, Poliția începe să aplice sancțiuni: nerespectarea normelor nou introduse de către conducătorii auto, inclusiv de către persoanele care folosesc bicicletă sau trotinetă (vehicule pentru care nu este nevoie de permis de conducere) se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă, în prezent de la 870 de lei la 1160 de lei și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.