• Bădiță & Pop

Despre Uber, Bolt și Clever

Incepând de astăzi, 16 mai 2019, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2019 pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier care modifică Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi. Concret, această ordonanță NU INTERZICE ridesharingul și nici nu scoate în afara legii serviciile oferite de platformele Uber, Bolt (fostul Taxify) și Clever. În schimb, începând de astăzi, vor fi sancționați toți șoferii care oferă servicii de taximetrie fără să aibă o autorizație obținută conform Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi.

În ciuda cerințelor impuse de companiile de ridesharing pentru înrolarea șoferilor pe acest tip de platforme, aceștia nu se află în legalitate conform cerințelor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi.

Principala noutate adusă de OUG nr. 21/2019: pentru aplicarea de sancțiuni, nu mai este necesar să fie dovedit caracterul repetat al faptei de a oferi servicii de taximetrie fără autorizație, condiția caracterului repetat fiind eliminată din Legea nr. 38/2003. De aceea, sancționarea contravențională a șoferilor Uber, Bolt sau Clever devine mai facilă, putându-se aplica de către polițist o amendă între 1.000 și 5.000 de lei.