• Bădiță & Pop

Proiect de OUG pentru reglementarea activității de ridesharing (Uber, Bolt și Clever)

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de OUG pentru reglementarea activității de ridesharing. Actul normativ va crea un sistem unitar de reglementare a activității de transport alternativ care funcționează prin intermediul platformelor digitale, prin autorizarea administrativă a acestor platforme pentru o perioadă de trei ani.

De asemenea, OUG va reglementa modul de efectuare a transportului alternativ, modalitatea de autorizare a platformelor digitale și a operatorilor de transport alternativ, modalitatea de fiscalizare a veniturilor obținute în urmă efectuării activității de transport alternativ, atât de către conducătorii auto, cât și de operatorii platformelor digitale.

Actul normativ va stabili clar obligațiile care trebuie îndeplinite de către conducătorii auto, va impune drepturile și obligațiile beneficiarilor serviciilor de ridesharing și va asigura uniformizarea condițiilor de acces, efectuare și control cu cele din domeniului transporturilor în regim de taxi și în regim de închiriere.

În proiect se precizează faptul că toate veniturile obținute în România în urmă efectuării activității de transport alternativ vor fi impozitate în conformitate cu legislația fiscală în vigoare în România. Astfel, operatorii platformelor digitale nerezidenți în România vor fi obligați să deschidă o sucursala în România care să îi reprezinte în fața autorităților fiscale românești.

Vezi textul proiectului de OUG pe site-ul Ministerului Transporturilor aici.