• Bădiță & Pop

Referendum 26 Mai 2019Întrebările din cadrul referendumului pentru justiție din data de 26 Mai 2019, la care cetățenii sunt chemați să răspundă prin „da” sau „nu”, sunt următoarele:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

În secțiile de votare, alegătorii vor primi trei buletine de vot, unul pentru alegerile europarlamentare concomitente și două pentru referendum (câte un buletin pentru fiecare întrebare). Dacă un cetățean nu dorește să voteze pentru referendum, membrii Biroului Electoral vor trage o linie în dreptul spațiului pentru semnătură de pe listele permanente.

În cadrul procedurii de votare, se va aplica ștampila cu mențiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde opțiunii de răspuns la cele două întrebări din cadrul referendumului.

Cetățenii votează la secțiile la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente, în intervalul dintre orele 7 și 21. Cetățenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să voteze în localitatea în care se află la orice secție de votare, urmând a fi înscriși pe lista suplimentară.