• Bădiță & Pop

Zi liberă în data de 30 aprilie 2019

Guvernul României a stabilit prin HG nr. 171/2019 că bugetarii vor beneficia de o zi liberă în data de 30 aprilie 2019, astfel încât să se creeze o punte între zilele libere acordate cu ocazia Paștelui (26-29 Aprilie) și Ziua Muncii (1 Mai). Măsura a fost gândită de Guvern pentru a îi ajuta pe bugetari să iși recupereze capacitatea de muncă și pentru stimularea turismul.

Ziua liberă din 30 aprilie va fi recuperată de către bugetari prin prelungirea corespunzătoare a programului zilnic de lucru, doar până la sfârșitul lunii mai.

Angajatorii sunt obligați să acorde salariaților zile libere în zilele declarate nelucrătoare. Prin excepție, există și categorii de angajați care trebuie să se prezinte la muncă în zilele nelucrătoare (angajații din unitățile sanitare, de alimentație publică, din locuri de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității). În aceste situații, angajatorii sunt obligați să acorde compensații pentru munca prestată în zile nelucrătoare: salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.


 

Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele declarate nelucrătoare sau care nu le acordă recompensele legale pentru munca în acest tip de zile, riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.